Μέσω μπαράζ ο πρωταθλητής της ΕΠΣΘ - Όλα τα δεδομένα

Μέσω μπαράζ ο πρωταθλητής της ΕΠΣΘ  - Όλα τα δεδομένα

Εξελίξεις και διαφοροποιήσεις στον τρόπο διεξαγωγής των τοπικών πρωταθλημάτων από τη νέα σεζόν. Μέσω μπαράζ θα κρίνεται η άνοδος στη Γ' Εθνική για τη πρωταθλήτρια ομάδα της Μαγνησίας. Διαβάστε αναλυτικά..

Ας πάρουμε τα δεδομένα από την αρχή. Στη Γ' Εθνική στόχος είναι να μειωθεί το πλήθος των ομάδων, από την επόμενη σεζόν. Να πάμε δηλαδή σε 4 ομίλους (από 8 που είναι τώρα). Αυτά θα ανακοινωθούν σύντομα, πριν τις 15 Ιουλίου, στη προκήρυξη της Γ' Εθνικής, και θα ισχύουν για τις επόμενες τρείς σεζόν. 

Πως θα επηρεαστούν τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα από αυτή την εξέλιξη; Δεδομένου του ότι όπως προαναφέραμε στόχος είναι η μείωση των ομάδων και των ομίλων της Γ' Εθνικής, προκύπτει πως οι πρωταθλήτριες ομάδες των Ενώσων, δε θα "ανέβουν" στη Γ΄Εθνική απευθείας, αλλά θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε αγώνες μπαράζ, και κάποιες (οι νικήτριες) από αυτές θα εξαργυρώσουν τη 1η θέση που κατέβαλαν στην Ένωση τους, με το εισιτήριο ανόδου που οδηγεί στη Γ' Εθνική. Ο τρόπος διεξαγωγής των μπαράζ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός (σύστημα ομίλων ή νοκ-άουτ αγώνες), ούτε ο αριθμός των ομάδων που θα προβιβαστούν στη Γ' Εθνική. Αυτά θα τα γνωρίζουμε σύντομα, στη προκήρυξη που αναφέραμε παραπάνω.

Τι θα γίνει με τα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘΑυτή τη στιγμή, δικαίωμα συμμετοχής στην Α' ΕΠΣΘ έχουν 17 ομάδες. Οι 16 ομάδες του περυσινού πρωταθλήματος, που διεκόπη λόγω των μέτρων κατά του Covid-19, και ο Αλμυρός που υποβιβάστηκε από τη Γ' Εθνική. Ας αναλύσουμε λίγο περισσότερο τα δεδομένα εδώ. 

• Ένα πρωτάθλημα 17 ομάδων, σημαίνει 32 (!) αγωνιστικές, με μια ομάδα να έχει ρεπό κάθε αγωνιστική.
• 32 αγωνιστικές μεταφράζονται σε 8 μήνες πλήρες ποδοσφαίρου, εάν οι αγώνες γίνονται κάθε Σαββατοκύριακο.
• Εάν αναλογιστεί κανείς τις Αργίες & τις εορτές (Χριστουγέννων κτλ) θα χρειαστεί ένας ακόμη μήνας τουλάχιστον, για να ολοκληρωθεί το Πρωτάθλημα.
• Πληροφορίες αναφέρουν πως η ΕΠΟ θα ζητήσει από τις Ενώσεις να δηλώσουν Πρωταθλητή μέχρι τον Απρίλιο, καθώς πρέπει να ακολουθήσει και η διαδικασία των μπαράζ ανόδου στη συνέχεια.
• Με κάποιες απλές πράξεις, κάπου εδώ αντιλαμβανόμαστε πως.. «τα κουκιά δε βγαίνουν». Τι σημαίνει αυτό; Πως για να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα της Α' ΕΠΣΘ πριν τον Απρίλιο, υπάρχουν 3 λύσεις.

Η 1η λύση είναι να ξεκινήσει νωρίτερα το Πρωτάθλημα. Να έχουμε έναρξη δηλαδή περίπου στα μέσα με τέλη Αυγούστου. Και οι ομάδες να σχεδιάζουν τη προετοιμασία τους.. από τώρα. Απίθανο δηλαδή, οπότε αυτομάτως οι λύσεις γίνονται 2. Και σαφώς πιο ρεαλιστικές.

Η μια αφορά την ύπαρξη «διαβολοβδομάδων». Κάποιες φορές δηλαδή (τουλάχιστον 4), οι ομάδες να αγωνιστούν και μεσούσης της εβδομάδας. Να παίξουν 3 φορές σε 8 μέρες δηλαδή. Σάββατο, Τετάρτη, Κυριακή. Κάπως έτσι. Κάπως δύσκολο καθώς μιλάμε για ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, αλλά όχι ακατόρθωτο να συμβεί και σίγουρα πιο ρεαλιστικό σενάριο από αυτό που αναφέραμε παραπάνω.

Για το τέλος αφήσαμε το ενδεχόμενο για το οποίο σας έχουμε ενημερώσει από τις 24 Μαΐου. Και είναι και το επικρατέστερο εδώ που τα λέμε. Τη δημιουργία 2 ομίλων. Από 8 (ή 9) ομάδες, πιθανώς χωρισμένες με γεωγραφικά κριτήρια (ή κλήρωση). Οι πρώτες (4) ομάδες από κάθε όμιλο θα σχηματίσουν έναν νέο όμιλο, το ίδιο και οι (4) τελευταίες, όπου θα μάχονται για το τίτλο του πρωταθλητή και τη σωτηρία της κατηγορίας αντίστοιχα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει και μείωση των αγωνιστικών, δηλαδή άνεση χρόνου, με βάση τις προθεσμίες που θα δηλώσει η ΕΠΟ. Και μη ξεχνάμε πως βρισκόμαστε σε περίοδο πανδημίας, όπου σε περίπτωση κρουσμάτων σε κάποιο σωματείο ίσως έχουμε αναβολές αγώνων. 

Το σίγουρο είναι πως μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα γνωρίζουμε περισσότερα, για τα οποία θα σας ενημερώσουμε εδώ, στο SportyVolos.gr.


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη